Gula dan Bahayanya
*============ =====*
> *Apakah sebenarnya gula?*
> Gula adalah makanan tanpa khasiat yang paling banyak
> dimakan dan
> memudaratkan.
> Gula cuma menambah kalori dan akan disimpan sebagai lemak
> di dalam tubuh. Ia
> tidak
> langsung berzat malah akan menyingkirkan zat yang sedia ada
> dalam tubuh.
> Gula juga
> adalah penyebab utama kegemukkan!
>
> *Adakah badan kita perlukan gula?*
> Tidak perlu langsung! Ini kerana tubuh kita akan menukarkan
> banyak sumber
> makanan yang
> lain kepada glukosa apabila badan perlukan tenaga.
>
> *Apakah kesan jika ambil gula berlebihan?*
> 1. Melemahkan sistem imunisasi (melawan penyakit)
> 2. Menganggu imbangan galian dalam tubuh
> 3. Menyebabkan kanak-kanak menjadi hiperaktif, gelisah dan
> nakal.
> 4. Menyebabkan kanak-kanak rasa mengantuk dan mengurangkan
> kecergasan
> 5. Menjejaskan pencapaian kanak-kanak dalam pelajaran
> 6. Meningkatkan paras trigliserid
> 7. Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria
> 8. Merosakkan buah pinggang
> 9. Mengurangkan kolesterol yang baik (HDLs)
> 10. Mengalakkan pertumbuhan kolesterol bahaya (LDLs)
> 11. Mengurangkan kromium dalam badan
> 12. Mengurangkan kuprum dalam badan
> 13. Menganggu serapan kalsium dan magnesium oleh sistem
> badan
> 14. Menyebabkan kanser payu dara, kanser ovari, kanser
> prostat dan kanser
> dubur
> 15. Menyebabkan kanser kolon (usus besar) dan wanita amat
> berisiko tinggi
> 16. Faktor kepada kanser pundi hempedu
> 17. Meningkatkan pasar glukosa dalam darah dengan cepat
> 18, Melemahkan penglihatan
> 19. Meningkatkan paras serotonin yang menyempitkan pembuluh
> darah
> 20. Penyebab hipoglisemia
> 21. Penyebab perut berasid
> 22. Meningkatkan paras adrenalin dikalangan kanak-kanak
> 23. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari
> 24. Mempercepat proses penuaan, kulit berkedut, uban pada
> rambut
> 25. Membawa kepada ketagihan alkohol
> 26. Merosakkan gigi
> 27. Penyumbang utama kegemukkan
> 28. Meningkatkan risiko penyakit Crohn dan kolitis berulser
> 29. Penyebab bengkak saluran usus dikalangan pesakit
> gastrik
> 30. Penyebab artritis
> 31. Penyebab lelah
> 32. Pembentukan batu dalam ginjal
> 33. Penyebab jangkitan yis atau kandidiasis
> 34. Penyebab pembentukan batu karang hempedu
> 35. Penyebab sakit jantung iskemik
> 36. Penyebab sakit apendiks
> 37. Meransang tanda-tanda multiple sclerosis
> 38. Penyebab pendarahan
> 39. Penyebab Vena Varikos
> 40. Meningkatkan tindak balas glukosa dan insulin kepada
> pengamal pil cegah
> hamil
> 41. Penyebab sakit gusi
> 42. Penyumbang kepada Osteoporosis
> 43. Penyebab air liur menjadi berasid
> 44. Penyebab kemerosotan sensitiviti Insulin
> 45. Penyebab kemerosotan toleransi Glukosa
> 46. Mengurangkan hormon tumbesaran
> 47. Meningkatkan kolesterol dalam badan
> 48. Meningkatkan tekanan darah sistolik
> 49. Menyebabkan struktur protein bertukar hingga menganggu
> serapan protein
> oleh tubuh
> 50. Penyebab alergi terhadap makanan
> 51. Penyumbang kepada sakit kencing manis
> 52. Penyebab keracunan darah semasa hamil
> 53. Penyebab ekzema kepada kanak-kanak
> 54. Penyebab penyakit kardiovaskular
> 55. Melemahkan struktur DNA
> 56. Penyebab Katarak
> 57. Penyebab Emfisema
> 58. Penyebab arteriosclerosis
> 59. Penyebab pembentukan radikal bebas dalam aliran darah
> 60. Merendahkan kemampuan enzim
> 61. Penyebab kehilangan keanjalan tisu serta fungsinya
> 62. Penyebab sel hati terbahagi dan ini akan meningkatkan
> saiz hati
> 63. Meningkatkan lemak dalam Hati
> 64. Membesarkan saiz buah pinggang
> 65. Memberikan tekanan tinggi kepada pankreas dan akan
> merosakkannya
> 66. Meningkatkan retensi cecair dalam badan
> 67. Penyebab sembelit
> 68. Penyebab rabun jauh
> 69. Penyebab lapisan rerambut
> 70. Penyebab hipertensi
> 71. Penyebab sakit kepala
> 72. Menganggu kemampuan berfikir
> 73. Penyebab kemurungan
> 74. Meningkatkan tindak balas insulin
> 75. Penyebab penapaian bakteria dalam usus
> 76. Penyebab ketidak seimbangan hormon
> 77. Meningkatkan risiko darah beku dalam badan
> 78. Meningkatkan risiko sakit Alzheimer
>
> *Kenapa sesetengah makanan yang senarai bahan-bahannya
> tiada ditulis gula
> tapi masih manis?*
> Jangan terpedaya! Gula biasanya akan dinamakan dengan nama
> lain seperti;
> >Glukosa
> >Fruktosa
> >Laktosa
> >Maltosa
> >Sukrosa
> >Sirap Glukosa
> >Sirap maple
> >Molases
> >Sirap hitam
> >Sirap kencana
> >Dektrosa
> >Sorbitol
>
> *Berapa banyak gula yang ada dalam makanan dan minuman?*
> 1) Minuman bergas 500ml - 14.4 sudu teh
> 2) Minuman dalam tin tanpa gas 350ml - 9.6 sudu teh
> 3) Minuman coklat malt dalam tin 125ml - 5.5 sudu teh
> 4) Kek buah-buahan 40g - 3.5 sudu teh
> 5) Bijirin sarapan bersalu madu 220g - 10.1 sudu teh
> 6) Ubat batuk botol kecil di farmasi - 15.8 sudu teh
> 7) Aiskrim coklat sepotong saiz biasa - 7.7 sudu teh
> 8) Sundae restoran makanan segera - 10.3 sudu teh
> 9) Rempah ayam segera satu pek - 4.7 sudu teh
> 10) Minuman berkultur satu botol kecil - 2.7 sudu teh
> 11) Susu pekat manis dalam tin kecil - 35.5 sudu teh!
>
> *Kenapa Malaysia diletakkan sebagai pengguna terbanyak gula
> di dunia?*
> Ini dikira rekod dunia! Walaupun pasukan bola sepak kita
> tidak berjaya,
> namun kita nampaknya masih dikenali di dunia. Negara kita
> adalah paling
> gemuk di Asia dan mempunyai pesakit Kencing Manis
> yang paling ramai di dunia! Bangga? Kita sebenarnya dalam
> diam diancam.
> Lihatlah orang yang paling kaya di Malaysia ! Taukeh gula!
> Negara kita
> seperti darurat apabila gula disorokkan baru-baru ini.
> Semasa saya di Jepun, gula kilo tiada dijual, amat sukar
> untuk jumpa gula.
> Susu pekat manis jauh sekali. Tapi di Malaysia, kita
> sebenarnya terancam
> dengan keadaan dan sosio-ekonomi. Minum teh tarik di kedai
> mamak, disogok
> iklan-iklan makanan segera hingga menyebabkan anak kita
> merengek meminta
> untuk dibelikan set yang didatangkan bersama minuman bergas
> (gula 9 sudu
> teh!). Berhati-hati.
> Untuk kata-kata akhir edisi kali ini, saya ingin
> menyarankan agar kita
> semua ambil tahu tentang kesihatan diri sendiri. Jika kita
> sakit, bukan
> sahaja diri sendiri susah, tetapi kita akan menyusahkan
> orang lain yang
> bergantung kepada kita. *Sekurang-kurangnya kita mulakan
> dengan tidak makan
> gula!* Selangkah demi selangkah!
>
> "Kita adalah apa yang kita makan".
> *Apakah sebenarnya gula?*
> Gula adalah makanan tanpa khasiat yang paling banyak
> dimakan dan
> memudaratkan.
> Gula cuma menambah kalori dan akan disimpan sebagai lemak
> di dalam tubuh. Ia
> tidak
> langsung berzat malah akan menyingkirkan zat yang sedia ada
> dalam tubuh.
> Gula juga
> adalah penyebab utama kegemukkan!
>
> *Adakah badan kita perlukan gula?*
> Tidak perlu langsung! Ini kerana tubuh kita akan menukarkan
> banyak sumber
> makanan yang
> lain kepada glukosa apabila badan perlukan tenaga.
>
> *Apakah kesan jika ambil gula berlebihan?*
> 1. Melemahkan sistem imunisasi (melawan penyakit)
> 2. Menganggu imbangan galian dalam tubuh
> 3. Menyebabkan kanak-kanak menjadi hiperaktif, gelisah dan
> nakal.
> 4. Menyebabkan kanak-kanak rasa mengantuk dan mengurangkan
> kecergasan
> 5. Menjejaskan pencapaian kanak-kanak dalam pelajaran
> 6. Meningkatkan paras trigliserid
> 7. Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria
> 8. Merosakkan buah pinggang
> 9. Mengurangkan kolesterol yang baik (HDLs)
> 10. Mengalakkan pertumbuhan kolesterol bahaya (LDLs)
> 11. Mengurangkan kromium dalam badan
> 12. Mengurangkan kuprum dalam badan
> 13. Menganggu serapan kalsium dan magnesium oleh sistem
> badan
> 14. Menyebabkan kanser payu dara, kanser ovari, kanser
> prostat dan kanser
> dubur
> 15. Menyebabkan kanser kolon (usus besar) dan wanita amat
> berisiko tinggi
> 16. Faktor kepada kanser pundi hempedu
> 17. Meningkatkan pasar glukosa dalam darah dengan cepat
> 18, Melemahkan penglihatan
> 19. Meningkatkan paras serotonin yang menyempitkan pembuluh
> darah
> 20. Penyebab hipoglisemia
> 21. Penyebab perut berasid
> 22. Meningkatkan paras adrenalin dikalangan kanak-kanak
> 23. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari
> 24. Mempercepat proses penuaan, kulit berkedut, uban pada
> rambut
> 25. Membawa kepada ketagihan alkohol
> 26. Merosakkan gigi
> 27. Penyumbang utama kegemukkan
> 28. Meningkatkan risiko penyakit Crohn dan kolitis berulser
> 29. Penyebab bengkak saluran usus dikalangan pesakit
> gastrik
> 30. Penyebab artritis
> 31. Penyebab lelah
> 32. Pembentukan batu dalam ginjal
> 33. Penyebab jangkitan yis atau kandidiasis
> 34. Penyebab pembentukan batu karang hempedu
> 35. Penyebab sakit jantung iskemik
> 36. Penyebab sakit apendiks
> 37. Meransang tanda-tanda multiple sclerosis
> 38. Penyebab pendarahan
> 39. Penyebab Vena Varikos
> 40. Meningkatkan tindak balas glukosa dan insulin kepada
> pengamal pil cegah
> hamil
> 41. Penyebab sakit gusi
> 42. Penyumbang kepada Osteoporosis
> 43. Penyebab air liur menjadi berasid
> 44. Penyebab kemerosotan sensitiviti Insulin
> 45. Penyebab kemerosotan toleransi Glukosa
> 46. Mengurangkan hormon tumbesaran
> 47. Meningkatkan kolesterol dalam badan
> 48. Meningkatkan tekanan darah sistolik
> 49. Menyebabkan struktur protein bertukar hingga menganggu
> serapan protein
> oleh tubuh
> 50. Penyebab alergi terhadap makanan
> 51. Penyumbang kepada sakit kencing manis
> 52. Penyebab keracunan darah semasa hamil
> 53. Penyebab ekzema kepada kanak-kanak
> 54. Penyebab penyakit kardiovaskular
> 55. Melemahkan struktur DNA
> 56. Penyebab Katarak
> 57. Penyebab Emfisema
> 58. Penyebab arteriosclerosis
> 59. Penyebab pembentukan radikal bebas dalam aliran darah
> 60. Merendahkan kemampuan enzim
> 61. Penyebab kehilangan keanjalan tisu serta fungsinya
> 62. Penyebab sel hati terbahagi dan ini akan meningkatkan
> saiz hati
> 63. Meningkatkan lemak dalam Hati
> 64. Membesarkan saiz buah pinggang
> 65. Memberikan tekanan tinggi kepada pankreas dan akan
> merosakkannya
> 66. Meningkatkan retensi cecair dalam badan
> 67. Penyebab sembelit
> 68. Penyebab rabun jauh
> 69. Penyebab lapisan rerambut
> 70. Penyebab hipertensi
> 71. Penyebab sakit kepala
> 72. Menganggu kemampuan berfikir
> 73. Penyebab kemurungan
> 74. Meningkatkan tindak balas insulin
> 75. Penyebab penapaian bakteria dalam usus
> 76. Penyebab ketidak seimbangan hormon
> 77. Meningkatkan risiko darah beku dalam badan
> 78. Meningkatkan risiko sakit Alzheimer
>
> *Kenapa sesetengah makanan yang senarai bahan-bahannya
> tiada ditulis gula
> tapi masih manis?*
> Jangan terpedaya! Gula biasanya akan dinamakan dengan nama
> lain seperti;
> >Glukosa
> >Fruktosa
> >Laktosa
> >Maltosa
> >Sukrosa
> >Sirap Glukosa
> >Sirap maple
> >Molases
> >Sirap hitam
> >Sirap kencana
> >Dektrosa
> >Sorbitol
>
> *Berapa banyak gula yang ada dalam makanan dan minuman?*
> 1) Minuman bergas 500ml - 14.4 sudu teh
> 2) Minuman dalam tin tanpa gas 350ml - 9.6 sudu teh
> 3) Minuman coklat malt dalam tin 125ml - 5.5 sudu teh
> 4) Kek buah-buahan 40g - 3.5 sudu teh
> 5) Bijirin sarapan bersalu madu 220g - 10.1 sudu teh
> 6) Ubat batuk botol kecil di farmasi - 15.8 sudu teh
> 7) Aiskrim coklat sepotong saiz biasa - 7.7 sudu teh
> 8) Sundae restoran makanan segera - 10.3 sudu teh
> 9) Rempah ayam segera satu pek - 4.7 sudu teh
> 10) Minuman berkultur satu botol kecil - 2.7 sudu teh
> 11) Susu pekat manis dalam tin kecil - 35.5 sudu teh!
>
> *Kenapa Malaysia diletakkan sebagai pengguna terbanyak gula
> di dunia?*
> Ini dikira rekod dunia! Walaupun pasukan bola sepak kita
> tidak berjaya,
> namun kita nampaknya masih dikenali di dunia. Negara kita
> adalah paling
> gemuk di Asia dan mempunyai pesakit Kencing Manis
> yang paling ramai di dunia! Bangga? Kita sebenarnya dalam
> diam diancam.
> Lihatlah orang yang paling kaya di Malaysia ! Taukeh gula!
> Negara kita
> seperti darurat apabila gula disorokkan baru-baru ini.
> Semasa saya di Jepun, gula kilo tiada dijual, amat sukar
> untuk jumpa gula.
> Susu pekat manis jauh sekali. Tapi di Malaysia, kita
> sebenarnya terancam
> dengan keadaan dan sosio-ekonomi. Minum teh tarik di kedai
> mamak, disogok
> iklan-iklan makanan segera hingga menyebabkan anak kita
> merengek meminta
> untuk dibelikan set yang didatangkan bersama minuman bergas
> (gula 9 sudu
> teh!). Berhati-hati.
> Untuk kata-kata akhir edisi kali ini, saya ingin
> menyarankan agar kita
> semua ambil tahu tentang kesihatan diri sendiri. Jika kita
> sakit, bukan
> sahaja diri sendiri susah, tetapi kita akan menyusahkan
> orang lain yang
> bergantung kepada kita. *Sekurang-kurangnya kita mulakan
> dengan tidak makan
> gula!* Selangkah demi selangkah!
>
> "Kita adalah apa yang kita makan".
Comments